Гледайте разказа на Voice of America

След пълномащабното нахлуване на Русия, мъжете в Украйна са мобилизирани, освобождавайки голям брой работни места, разказва Voice of America. Това води до недостиг на служители в определени области. В тези времена все повече жени се преквалифицират, за да поемат мъжките професии. Такъв е случая с Наталия, която вече кара трактор и се справя много добре за начинаещ. 

В района на Николаев жени се обучават да управляват големите селскостопански машини. Наталия, вече успешно е завършила курса, но все още има нужда от напътствията на своя инструктор Олег Борисов. Той споделя, че отначало се е чувствал странно да обучава жени, тъй като в Украйна това се смята за мъжка професия. Идеята хрумва на неговия шеф. С времето Олег започва да го приема като нещо нормално.

Украински хирурзи доусъвършенстват уменията си в САЩ по специална програма

"Нашите мъже са мобилизирани, имаме нужда от хора, които да ги заместят. Страдаме от голям недостиг на работна ръка. Общо 30% от персонала от мъже, липсва”, казва Олексий Цурика, директор на местна земеделска компания.

Идеята жени да се обучават на мъжки професии е подкрепена от проекта "WE ACT", който се осъществява благодарение на фонда на ООН за населението. "Нашият проект се фокусира върху жените и техните възможности. Само в Николаевска област имаме пет центъра по заетостта. Помагаме на жените да намерят себе си и да се преквалифицират, ако е необходимо”, казва Олга Степаненко от "WE ACT". Проектът помага на четири региона, намиращи се на първа линия. Курсът за шофьори на трактори е първият, който стартира с цел преквалификация на жени. Предлага се и курс за диагностика на автомобили, а скоро се планира да бъде стартиран такъв, в който украинките да се обучават за шофьори на камиони.

Жители на Харков избират да останат в града въпреки непрекъснатия обстрел (ВИДЕО)

Наталия, която вече успешно завърши курса за управление на трактор, казва, че сега може да издържа семейството си и да помага на общността си. "Сега знам, че ако съпругът ми бъде мобилизиран, ще мога сама да осигуря прехраната на семейството си. Вече успешно завърших първата си задача - обработих три хектара земя за моя съсед”, споделя тя.

Наталия мечтае един ден да има собствена нива и трактор, а за момента тя продължава да се учи, разказва Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America