Повдигат ѝ задочно обвинение и в България

В България предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова. Това ще позволи, освен наказателна санкция спрямо нея, да се предприемат и действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средствата, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида OneCoin. Това обяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов на брифинг, съвместно с посланика на САЩ у нас Кенет Мертен и председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Би Би Си: Таки е охранявал Ружа Игнатова

Правителството на САЩ обяви нова награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация относно Игнатова, която да доведе ареста ѝ или осъдителна присъда, посочи посланик Мертен. „Тя се издирва в САЩ и Германия за нейното участие в една от най-големите световни схеми за измами в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети с измама над 4 млрд. щатски долара”, допълни той.

„Това, което предстои у нас в България е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което освен наказателната санкция спрямо нея ще ни позволи да предприемем и необходимите действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество от пирамидата One Coin”, заяви Сарафов. 

На 12 октомври 2017 г. Игнатова беше обвинена в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк в извършване на киберизмами, заговор за извършване на киберизмами и заговор за пране на пари. Две седмици след обвинението, за да избегне ареста, Игнатова пътува от София до Атина и оттогава се укрива. През февруари 2018 г. е издаден изменен обвинителен акт, който обвинява Игнатова още в заговор за извършване на измама с ценни книжа и измама с ценни книжа. През 2022 г. тя беше добавена към списъка на десетте най-издирвани бегълци на ФБР. Германия също повдигна наказателни обвинения на Игнатова за участието ѝ в схема за транснационални измами.

Фантомът Ружа Игнатова: Спекулациите - убита или се укрива

„САЩ високо ценят партньорството си с Прокуратурата на България, както и с правоприлагащите органи и службите за сигурност, докато заедно полагаме усилия да изправим Игнатова и други престъпници пред правосъдието”, уточни посланикът на Съединените щати.

Компанията OneCoin Limited е регистрирана в офшорната зона Гибралтар и е ръководена от българската гражданка Ружа Пламенова Игнатова. Председателят на ДАНС Пламен Тончев уточни, че по време на работата по случая е установено, че компанията и нейните дъщерни дружества в страната и чужбина функционират като финансова пирамида, предлагаща услуги на принципа на мрежовия маркетинг. Процентите печалба не били свързани с инвестиция, а с резултат от пропорционално привличане  на нови членове и изграждане на пирамидална йерархична структура.

Българка е екстрадирана и ще бъде съдена в САЩ за участие в криптоизмамата на Ружа Игнатова

Основните пазари за предлаганите услуги с криптовалутата OneCoin се намират в района на Близкия и Далечния изток. Установен, със способите на „Финансово разузнаване” към ДАНС, е трансфер в размер на 15 млн. евро. Установено е и имущество, придобито със средства с незаконен произход, на стойност над 10 млн. евро. Предстои да бъде внесено искане за запор. По делото има множество постъпили данни, по които се работи съвместно с ФБР, каза още Тончев.

Предложението за награда до 5 милиона щатски долара е оторизирано от Държавния секретар на Съединените щати като част от Програмата на Държавния департамент за награди за разкриване на транснационална организирана престъпност, която подпомага усилията на правоприлагащите органи за прекъсване на транснационални престъпни канали в глобален план и за изправяне на бегълците пред правосъдието.

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова вече не е българска гражданка

Ако имате информация, може да се свържете с ФБР чрез Телеграм: @RujaReward; чрез Signal: @RujaReward.01; или онлайн на tips.fbi.gov. Ако се намирате извън Съединените щати, бихте могли също така да посетите най-близкото посолство или консулство на САЩ. Ако сте в САЩ, можете да се обърнете към местния офис на ФБР. От посолството на САЩ у нас уточняват, че всички самоличности се пазят в строга конфиденциалност. Правителствени представители и служители нямат право да получават награди.

Кралицата на измамите: На какво се дължи успехът на схемата на Ружа Игнатова

Times: Ружа Игнатова - най-търсената от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.