Лентата тръгва по кината у нас

По родните екрани тръгва последният филм на класикът на социалното кино Кен Лоуч – „Старият дъб”. Старият дъб е специално място, това не е просто последният оцелял пъб, но и единственото оцеляло публично пространство, където жителите на някога процъфтяваща миньорска общност могат да се срещат. С пристигането на сирийски бежанци в градчето обаче, пъбът ненадейно се превръща в оспорвана територия. Между Тиджей Балънтайн и младата сирийка Яра, се оформя неочаквано приятелство. Така се разгръща една дълбоко вълнуваща драма за загубата, страха и трудността да се намери надежда.

Актьорът Том Бърк пред NOVA: Имам най-хубавата работа на света

"КАН е много добро място за представяне на филми. Всъщност най-доброто място. Сценаристи, журналисти и хора от филмовата индустрия се събират всяка година от цял свят и така имаме късмета да се срещнем с тях. Говорихме вече с близо 100 души в отделни групи и беше страхотно да чуем техните мисли относно идеите, които се опитахме да представим във филма. Искаме да споделим и да разберем какво се случва и в другите страни. Бедност, отчуждение, страх, отчаяние, проблемите с имиграцията. Като писатели, се опитахме да представим тези чувства по най-правилния начин, като дадем внимание на страха и уязвимостта на онези, които са загубили надежда. Споделяме всички тези мисли и страхове, както и възможностите, които имаме търсейки начин да намерим света лъч в такава ситуация. И за мен няма по-подходящо място от КАН, където да се водят тези разговори. Яхтите и безкрайното харчене на пари нямат значение. Тук хората се интересуват от киното и идеите, които стоят зад филмите", коментира режисьорът на филма Кен Лоуч.

"Кралството на планетата на маймуните" - сблъсък за господство (ВИДЕО)

Сценаристът Пол Лавърти разказва, че историята не е измислена, а е базирана на реални събития и лица. "Отидохме в тези общности и реално това е, което открихме. Не сме си го измислили. Оставахме се на местата, които бяха унищожени след стачката на миньорите през 1984 г. Някога там е имало общности и добра индустрия, но след тази стачка се случва деиндустриализация, която довежда местите до безнадеждност. Цените на жилищата бяха паднали. Всеки можеше да си купи къща за около 6000 евро. Много от най-отчаяните и уязвими бежанци бяха настанени в тези общности. Така че това е реалността, с която се сблъскахме. В онзи момент имаше голям конфликт, защото някой от местните не ги приветстваха, а други се опитваха да ги разберат и да покажат солидарност, допълва той.

„Наистина сме много щастливи от факта, че в България ще можете да видите филма, който създадохме. Знаем, че страните в Източна Европа са имали трудни времена, наистина тежки моменти и ние уважаваме това. Надяваме се до всички достигнат идеите ни за необходимостта от борба за по-добър свят и разбиране на отчаянието, страха и уязвимостта на хората. Само ако сме заедно, можем да намерим път напред. Ние много добре разбираме проблемите на бежанците, с които хората във вашата част на Европа се борят. Мисля, че трябва да се говори и споделя повече, защото случващото все не е правилно. Ако Европа означава нещо, то това е споделяне", допълва режисьорът Кен Лоуч.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!