Димитър Главчев опроверга Радев и посочи, че финалните решения се вземат от парламента

Темата "НАТО" - отново на дневен ред в парламента. След обвиненията на президента към правителството за позицията на държавата, отговор дойде от служебния премиер и лидерите на ГЕРБ и ДПС.

Главчев: България няма да се превърне в безсрочен донор на Украйна

Дни преди Срещата на върха на НАТО разногласията между първите в държавата остават. Новата порция размяна на реплики продължи след думите на президента, че България става „безсрочен донор на Украйна”. Теза, която премиерът Димитър Главчев отрече. 

„Няма как да се превърне в безсрочен донор, най-малкото защото трябва да бъдат предвидени средства от държавния бюджет, които да бъдат приети от Народното събрание. Ако депутатите ги отхвърлят, не само безсрочен, а и въобще няма как да е донор”, подчерта Главчев.

Думите на президента дойдоха след отказа му той да оглави българската делегация за НАТО и часове след изслушването на министър-председателя на закрито заседание за позицията на страната в парламента.

„И аз не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ, тя никак не е малка и тo за въоръжение на Украйна. Нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на Българката армия, преди да сме получили заместващи образци. Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа”, подчерта Радев.

Борисов: България не дава кеш на Украйна, дори получаваме пари за старото съветско оборудване

„Има думата пари, има индикативен размер на пари. Той може да бъде изпълнен, само след като бъде приет от народните представители. Мисля, че беше 80 млн. евро”, заяви Главчев.

Лидерите на ГЕРБ и ДПС също реагираха остро.

„За пари в кеш изобщо не става въпрос. Дори към момента България получава пари за старото, ненужно съветско оборудване. Към момента – около 60 млн. Това, което е договорено със страни членки – още 300 млн. Сиреч, не само не дава кеш, а получава пари за помощта си, тя се оценява”, подчерта Бойко Борисов.

„Няма да се дава, това ще е с приспадане. Излишно е това да се прави”, допълни Делян Пеевски.

Освен позицията на България, на юбилейната среща на Алианса Димитър Главчев ще предложи и друго: „Мирни преговори, на които България да е домакин. Какво по-хубаво от това”, заяви той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.