За ситуацията в страната разказва и българка, живееща в Бейрут

Ситуацията в Ливан не е спокойна. Нападенията не спират, стресиращо е. През нощта в неделя отново имаше голям взрив, на около 4 км от къщата ми. Това разказа Анна Берро - българка, живееща в Ливан. Тя допълни, че невинаги държавата успява да предупреди гражданите преди ударите.

„Очакваме с нетърпение обаждане за евакуиране. Потеглям аз с двете ми момчета, мъжът ми остава тук, защото роднините ни са тук“, каза българската гражданка.

Българка, живееща в Ливан: Евакуацията върви, бях инструктирана да чакам

В студиото на „Здравей, България“ конфликта коментираха журналистът Мохамед Халаф и Васил Данов от Атлантическия съвет на България.

„Условията са за разрастване на войната, защото ударите, които понесе „Хизбула“ са тежки стратегически – осем от деветимата лидери на организацията са убити, повече от 1500 души са ранени. Имиджовият удар е трудно да се преодолее“, заяви Данов.

„Трябва да се знае нещо много важно – Израел вече не е същият, който е бил преди атаката на „Хамас“ на 7 октомври. Новата военна доктрина на страната е тотално различна“, каза Халаф.

Израел разширява бойните действия в Ливан

Според него това, което е направил Нетаняху, е да убеди всички, че Израел е пред война за съществуването на държавата. „Това, което прави той, няма да спре скоро“, допълни Халаф.

Прогнозата на Васил Данов е, че реформаторите и умерените сили в Иран имат възможност да покажат разум, за да не се разраства войната, която те нямат шансове да спечелят. „В момента Израел и САЩ са двете най-високотехнологично въоръжени военни сили с най-добрите армии в света“, отбеляза той.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase