Отворени позиции

Посети nova.bg/karieri, разгледай отворените позиции, прикачи автобиография и натисни Кандидатствай. Готово!

Представител на отдел “Човешки ресурси” ще се свърже с одобрените по документи кандидати и ще проведе телефонно интервю. По време на телефонното интервю ще се проверят вашите мотивация, опит и желание. Ако интервюто премине успешно, се минава на втори етап - присъствено интервю с представител на отдел “Човешки ресурси” и бъдещият пряк ръководител. Ако второто интервю премине успешно, в зависимост от позицията, може да има тест, който да провери вашите знания и умения или да бъде направено финално интервю с представител от директорския състав.

В рамките на 5 работни дни след изтичане на обявата.

В рамките на 10 работни дни.

Съветваме ви да се абонирате за отворените ни позиции, чрез иконката за имейл в горния десен ъгъл. Така ще получавате нотификация при всяка нова публикувана възможност.

Не забравяйте, че интервюто е разговор, така че използвайте случая да намерите отговорите на вашите въпроси, свързани с позицията, екипа и компанията. И още по-важно - отпуснете се. Това ще ви направи по-уверени и ще се представите в най-добрата си светлина.

CV или автобиография е вашата визитна картичка, с която да спечелите работодателя. Акцентирайте върху вашите силни страни, опит и мотивация, които да ви отличат или дадат предимство пред останалите кандидати и не забравяйте да актуализирате информацията при всяко кандидатстване:

  • ● Започнете с актуални данни за връзка - телефон и имейл, и добавете актуална ваша снимка

  • ● Акцентирайте на професионалния си опит, който е свързан с позицията, за която кандидатствате.

  • ● Бъдете структурирани, кратки и ясни, като препоръчваме да следвате хронологичен ред на професионален път, като започнете от текущата ви позиция.

  • ● Добавете информация за вашето образование, допълнителни курсове и сертификати, успешни проекти, доброволчески труд.

  • ● В случай, че тепърва започвате вашата кариера и все още нямате натрупан професионален опит, акцентирайте върху вашето образование, допълнителни курсове и стажове.

  • ● В случай, че кандидатствате за лидерска позиция, покажете вашите лидерски умения, с които вдъхновявате и мотивирате хората около вас

Мотивационното писмо отговаря на въпросите “Защо искам да бъда част от компанията/екипа?”, “Защо аз съм идеалния кандидат/какво ме отличава от останалите?”. Мотивационното писмо не бива да е преповтаряне на автобиографията. Докато CV-то представя резюме на вашия професионален път и образование, мотивационното писмо показва защо се интересувате от компанията и от позицията. Тук бихте могли да използвате реални конкретни примери, които да илюстрират вашите компетенции необходими за конкретна позиция. Мотивационното писмо е свободен текст, но препоръчваме да е максимално кратко, не повече от една страница.

При всякакви възникнали промени или въпроси от ваша страна по време на процеса на подбор, не се колебайте да се свържете с вашия контакт от отдел “Човешки ресурси”