Владо Пенев

Владо Пенев

В ролята на Асен Цонев, новият директор на болница “Свети Кирил”

 

Владо Пенев е още един любим български актьор, който се присъединява към каста в шести сезон на хитовата българска продукция “Откраднат живот”. Предстои му не само да облече лекарска престилка, но и да изиграе ключова роля в сериала като новия директор на болница “Свети Кирил” Асен Цонев тази есен по NOVA. 

“Героят ми е доктор анестезиолог. Между моят образ и героят на Юлиан Вергов ще съществува напрежение”, загатва за ролята си актьорът и разкрива, че посвещава ролята си в “Откраднат живот” на втория съпруг на моята майка – професор Асен Бонев, който е бил забележителен човек и лекар.

Владо Пенев е един от най-популярните родни актьори, който в дългогодишната си кариера има множество участия в театрални постановки, в популярни кино и телевизионни проекти. Прави една от големите си роли на малък екран в криминалната поредица “Под прикритие”, впечатляващо е и участието му  в сериала “Четвърта власт”. Запомнящи са и образите, които изгражда в редица кино ленти, сред които са “Love.net” и “Привличане“. Измежду многобройните му награди са “Златна маска“ на Международния театрален фестивал “Охридско лято“ и седем отличия от Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Двукратен носител на наградата “Икар“ на Съюза на артистите в България. Отличен е и два пъти с престижния театрален приз “Аскеер”. Ролята му в “Пясъчен часовник“ му донася наградата “Златна ракла” през 2000 г. През 2010 г. отново е номиниран за “Аскеер” за поддържаща мъжка роля в постановката “Приятнострашно“ на Театър 199. Дублирал е култови сериали като “Монк”, “Двама мъже и половина” и “Досиетата X“. През 2013 г. е министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.