Промените започват през 2018 година

В България задължителаната казарна за мъже отпада след 90-те години. Оттогава насам армията става само платена и службата в казармата е само по желание. По темата мнениеята в обществото са на двата полюса: някои смятат, че задължителната казарма трябва да бъде върната, а други са на мнение, че това не  е необходимо и няма да има полза от подобно действие.

Президентът Радев направи официално изявление, в което се изказа именно по темата. 

Радев съобщи, че през следващата календарна година - 2018, ще настъпят коренни промени. През март  40 000 младежи ще получат призовки, а през септември те ще трябва да се явят на задлжителна служба в казармата.

Наборната служба ще има задължителен характер, а не пожелателен. Това означава, че всички млади хора, получили призовки, ще трябва да се явят. Това решение определено ще подбуди допълнителни дебати и спорове сред обществените слоеве. Въпреки всичко в реалността, в която живеем, военната грамотност и обучение няма да са излишни.

 

Проверката показа:

От Прессекретариата на държавния глава съобщиха за NOVA: "Държавният глава Румен Радев не е изразявал подобна позиция, както се твърди в публикацията. Поднесената информация е невярна."