Той е загубил контрола над колата на 5 август в 1 часа след полунощ

Бившата украинска депутатка Ирина Бережная загина при автомобилна катастрофа път за Италия. Автомобилът – „Мерцедес” с български номера, в който е пътувала 36-годишната дама, бил управляван от 38-годишен българин. Той е загубил контрола над колата на 5 август в 1 часа след полунощ, която излетяла през предпазните заграждения между два хърватски града, недалеч от Италия. Нашенецът и украинката загинали на място. При инцидента е ранена 8-годишната дъщеря на Бережная. Тя е оцеляла благодарение на предпазния колан, който е имала на задната седалка и в момента се възстановява в болницата в град Задар. Ирина Бережная бе обявена за най-красивата жена в парламента в Киев. Отмъщението на Даяна: Принцесата разкри коя е най-голямата й любов Поредна интернет звезда загина в името на сензацията Рачков потвърди за раздялата с Мария Тя бе народен представител в шестото и седмото Народно събрание. Ирина Бережная бе известна с радикалните си позиции по отношение на войната в Източна Украйна. Тя се обявяваше срещу украинските военни операции в тази част на страната и за защитна на гражданите от Донбас. От октомври 2007 г. тя бе член на Партията на регионите и заемаше проруски позиции. След като напусна политиката се отдаде на правото, което е завършила. Никога не е била женена и винаги е държала в тайна кой е баща на детето й. Според медиите в Киев става дума за 70-годишен бизнесмен, който притежава медии и хотел в украинската столица Киев. Според публикациите българинът е бил негов шофьор или партньор.

Проверката показа:

От МВнР съобщиха за NOVA: 
"Припомняме, че на 5 август в автомобилна катастрофа в Република Хърватия загинаха украинският политик Ирина Бережная и българският водач на автомобила, в който двамата пътували заедно с дъщерята на Бережная.

Български сайт разпространи новината под заглавие „Българин уби най-красивата украинска депутатка”. За съжаление това заглавие само в шест думи представлява едновременно и трите язви на непрофесионалната журналистика. То е фалшиво, подвеждащо и манипулиращо.

Подвежда, понеже глаголът „уби” намеква за предумишлено убийство, докато всъщност българският гражданин е загинал заедно с Бережная. Фалшиво е, понеже покойната не е депутат от 2014 година. В резултат заглавието манипулира читателите, като вероятно ги предизвиква да прочетат новината в сайта.

Надяваме се, всеки ясно вижда и разбира разликата между професионалното отразяване на подобен трагичен инцидент и търсенето на сензации или кликове.

В преследване на кликове подобни текстове убиват. Те умъртвяват не само истината, но и човешкото чувство на състрадание към мъката на засегнатите – в случая, семействата на загиналите млади хора."