Статистиката сочи, че морето взема жертви далеч не само по Илинден.

Огромни вълни със сила от 4-5 бала се очакват по Черноморието през цялата седмица, алармират спасители. Появява се и мъртво вълнение, което идва със североизточния вятър и е много опасно за влизащите да плуват дори в близост до брега, пише "Телеграф". Според специалистите морето става опасно тези дни и през цялата седмица на много места къпането е забранено с червени флагове. Очаква се най-сериозно вълнение на морето да е около 11 август.

Дотогава 1-2 бала, а около 11 август ще станат 4-5 бала. За безопасността на летовниците съветите са да бъдат особено внимателни и да стоят близко до спасителните пунктове, както и да спазват флаговата сигнализация. За не спазване на разпорежданията на спасителя се съставят актове, като глобите са от 200 лева. "Трябва да се внимава, когато се влиза в морето. Летовниците не трябва да се срамуват, когато имат нужда от помощ. Те могат да ни сигнализират с вик или с махане с ръце", коментира спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. По думите му с всяка изминала година туристите по морето стават все по-внимателни. 

"Откакто има възможност да се пишат актове, все повече летовници изпълняват инструкциите ни", обясни Русев.

Статистиката сочи, че морето взема жертви далеч не само по Илинден. През миналата 2016 г. 133-ма са общо удавените хора за страната за цялата година. 41 от тях са намерили смъртта си във водите на морето. Спасените са 3974-ма.

През 2017 година - 24 удавяния за първите 5 месеца на годината.

Проверката показа:

От БАН съобщиха за NOVA, че не са давали подобна информация, свързана с огромни вълни по Черноморието през цялата седмица.