Третото правителство на Бойко Борисов се ангажира да удвои възнагражденията на педагозите до края на мандата си

Министерството на образованието и науката обяви официално обещаното увеличение на учителските заплати от следващия месец.

От 1 септември различните педагози в държавното образование ще взимат с 15% повече.

Минималната заплата на училищен директор става 950 лева, а на заместниците му - 887 лева. Главните учители ще взимат най-малко 836 лева, а старшите учители - 792 лева.

Заплатите на останалите учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори по вид спорт, рехабилитатори на слуха и говора и ръководители на компютърни кабинети ще получават заплати, които започват от 760 лв.

От МОН обявиха и две надбавки в заплатите на някои педагози, свързани с мерките за задържане на децата в училище.

От началото на следващата година с 4% ще се увеличи възнаграждението на учители, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици, които не желаят да получат образование в задължителната предучилищна и училищна възраст.

Същото увеличение ще има за учителите, които работят допълнително с деца, неуспели да усвоят учебната програма или неговорещи български език.

Третото правителство на Бойко Борисов дойде на власт тази година с обещанието, че до края на мандата си ще увеличи двойно учителските заплати.

Миналата седмица от МОН изнесоха статистика, според която 45% от преподавателите у нас са между 50 и 65 години, а едва 6% са тези под 30.