"Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург“, смята министърът на интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия

Германия иска да пренасочи към себе си милиарди евро от Европейския съюз, предназначени за бедните и ромите в Румъния и България, съобщава „Дейли експрес“ (Daily Express).

Йоахим Щамп, министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, коментира, че Румъния и България не използват средствата от Европейския социален фонд, предвидени за социално включване.

На България, в която над една трета от хората са бедни и където живеят повече от 750 000 роми или 9,94% от населението, са отпуснати 7,2 млрд. евро за социално включване за периода 2014-2020 г., като 5,1 млрд. от сумата идват от Европейския социален фонд (ЕСФ). На Румъния са отпуснати 22,9 млрд. евро за същия период.

Според Йоахим Щамп обаче и двете страни отказват да използват парите, затова тези средства трябва да бъдат пренасочени към Рурската област.

Регионът в източната част на провинцията Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС.

В двата най-големи града в нея – Дортмунд и Дуйсбург, живеят много имигранти от Румъния и България, доста от които са роми.

„Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург“, смята Щамп и допълва, че в България ромите изобщо не се интегрират.

„Те са третирани като долна категория граждани. Образованието на децата им не е гарантирано. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи“, предупреждава Щамп./БГНЕС