Става въпрос за дълг от над 1 млн. лв. заради неплащани осигуровки

Националната агенция за приходите (НАП) разпродава сгради на община Мизия заради огромни задължения към бюджета. Властите в засегнатите села дори не са били уведомени за търговете, а местните хора обвиняват кмета на Мизия и се заканват да блокират пътя към АЕЦ „Козлодуй“, съобщи bTV.

Става въпрос за дълг от над 1 млн. лв. заради неплащани осигуровки. Затова на публична продан са изнесени читалището и пенсионерският клуб в село Крушовица, както и кметството в Софрониево.
„Не знаех за проблема - каза кметицата на Софрониево Демира Димитрова. - Знам, че общината, като цяло, има задължения към НАП, но не и, че има изпълнително дело и е обявен търг. Никой от нас не е знаел. Разбрах от медиите и от колега. Притеснени сме, защото на втория търг на 14 септември, ако се допусне, ще останем без сграда“.
На първия търг - през юли, сградата на кметството в Софрониево е била предложена за 210 000 лв.

Местните хора обвиняват за ситуацията кмета на Мизия (б.р. - д-р Виолин Крушовенски от НДСВ) и го наричат „фараонът, който управлява 12 години общината“. Самият той отказа да присъства на среща с жителите на Софрониево, като посочи, че довечера има извънредна сесия на общинския съвет, на която ще се дебатира проблемът. Щял да се иска голям заем – около 2 млн. лв., за да се платят задълженията. Кметът е категоричен, че до продажба на сградите няма да се стигне.
Илия Илиевски, кмет на Крушовица, поиска бърза намеса на централната власт и наказания и заплаши със саморазправа.