Общият бюджет за подаръци ще е 1,2 млн. лева

Всеки един еврочиновник очаква с нетърпение подарък, а това е един начин да се покажем. Няма да е добре за имиджа ни да не поднесем подаръци. Това обясни държавата в лицето на Яна Дочева, директор на дирекция "Подготовка и провеждане на председателството".

Какви ще са подаръците – комплекти с луксозни и обикновени вратовръзки в синьо и жълто за мъжете и луксозни и обикновени шалчета за дамите, като се предвижда на тях да бъде сложена българската шевица.

Шаловете ще са общо 16 900 – 900 са луксозните, а 16 000 са обикновените, като всичко това ще струва общо 160 000 лева. Вратовръзките пък ще струват общо 287 000 лева, като 1100 ще са луксозни, а 20 000 – стандартни.

Според Дочева европейските чиновници дори си правили колекции от вратовръзки и шалчета от различните европейски председателства. Милиони ще отидат само за церемонията по откриване и закриване на председателството.

Освен шалове и вратовръзки, ще има и други подаръци – зарядни батерии и преходници за мобилна техника, както и възпоменателна монета от 2 лева с диплянка с разказ за България. Общият бюджет за подаръци ще е 1,2 млн. лева, като говорим за 50 000 подаръчни комплекта. Някои от официалните вечери щели да бъдат преместени в "София Тех Парк", защото "Бояна ни е тясна", каза още Дочева пред Нова телевизия.

Държавата разчита и на български производители да помогнат за осъществяване на вечерите – със "спонсорство, партньорство" и "безвъзмездни дарения" на продукти, което щяло да бъде добра реклама за тях. Около 1,7 млн. лева ще струва храната за цялото ни европредседателство, като тук влиза всичко – включително кафето.

Освен това стана ясно, че на обедите и официалните вечери ракията, която ще се сервира, ще е по 25 грама на човек. Това се води за "малко" в Европа, но, разбира се, няма да бъде отказвано и "второ питие", посочи Дочева.