Молба за пенсиониране влиза в сила от 1 ноември

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал молба за пенсиониране, която е одобрена и влиза в сила от 1 ноември.

Това съобщиха от Министерството на културата в последния работен ден на септември. По-рано оттам бяха обещали конкурсът за мястото му, обявен през пролетта, да се осъществи този месец.

Димитров бе един от двамата кандидати да оглави музея отново. Той го ръководи веднъж в периода 1994 - 1998 г., но бе уволнен от министър Емма Москова по настояване на президента Петър Стоянов. Завърна се на поста през 2001 г., а последният конкурс за мястото му е от 2007 г., въпреки изискването по закон такъв да има на всеки 5 години.

Димитров за кратко (2009-2010 г.) прекъсна третия си мандат като директор, за да стане министър без портфейл по въпросите на българите зад граница в първото правителство на Бойко Борисов, но подаде оставка след серия гафове, последният от които бе репликата му "шибан народ, шибани колеги". Тя бе изречена в отговор на въпрос на "Дневник" за автентичността на намерените в Созопол мощи на Йоан Кръстител, оспорвана от част от гилдията.

В годините след това изказванията и инициативите му породиха десетки протести и искания за оставката му, като през 2015 г. над 2300 души подписаха петиция с апел за пенсионирането му. Поводът бе твърдението, че при разкопките на Голямата базилика в Плиска бликнала чудотворна вода, която после директорът на НИМ обеща да разпространява във флакончета заедно с броевете на в. "Стандарт".

Още тогава Димитров, роден през 1945 г., бе в пенсионна възраст. Той отвърна, че щял да се пенсионира, но по своя воля, когато завърши възстановяването на Голямата базилика в старопрестолния град Плиска. "Аман от хора, които са завършили Института за благородни девици, за съжаление аз не съм", добави той.

Министърът на културата в предишното правителство на Борисов Вежди Рашидов отказа да го освободи. Междувременно базиликата, за която засега са отпуснати няколко милиона лева от държавния бюджет още не е завършена. Наскоро археолозите на обекта обявиха, че реставрацията е с 5-6 метра по-висока от оригинала и се извършва под влиянието на "мегаломански идеи".

Димитров с макет на строящата се Голяма базилика в Плиска, чийто реставрационен проект от 80-те години е обект на множество критики

Подписката бе инициирана от проф. Ивайло Дичев. Това стана повод за още едн избухване на Димитров, в края на август 2017 г., когато той, като кандидат за повторен директорски мандат нарече Дичев и други свои критици "полуграмотни същества". Поводът отново бе въпрос на "Дневник" за обявените от директора на НИМ планове да премести средновековна църква от селото Беренде на територията на НИМ в София. Димитров се обърна и към журналиста с думите "ваш'та мама соросоидска".

Като причина за сегашното оттегляне на Димитров посочва навършената възраст за пенсия.

Другият кандидат за директор на институцията е проф. Вера Бонева от Университета за библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Информация за конкурса ще има по-късно днес, казаха от Министерството на културата.