Под атака са войските разположени близо до руските граници

Русия воюва с натовските подразделения, разположени край нейните граници, но не го прави с традиционните оръжия, а с хакерски атаки, съобщава „Уол стрийт джърнъл“ (The Wall Street Journal).

Тактиката на руснаците често е унищожителна за потърпевшите и може да има дори смъртоносни последствия.

Под атака са войските разположени близо до руските граници, като подразделенията в балтийските държави и Полша.

Офицери и войници от тях през последните месеци съобщават, че непознати лица ги изнудват и заплашват, като разполагат с техните лични данни.

WSJ посочва, че Русия използва съвременни технологии за наблюдение, включително дронове и специални антени, за да получи достъп до информацията от личните смартфони на войниците.

Говорейки в централата на алианса, посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън заяви, че проблемът се проучва. „Определено ще се занимаем с него“, посочи Хътчисън.

„Наблюдаваме опити да се дестабилизират войските, разположени в тази част на нашия съюз, но персоналът е добре подготвен да изпълнява мисията си, независимо от хибридните предизвикателства“, коментира военен представител на НАТО. „Безопасността и сигурността на нашия персонал винаги са основен приоритет за НАТО, както и за всички участващи и приемащи войските ни държави“.