Въпросният сириец е с българско гражданство

 

В София е бил задържан сириец, трайно живеещ у нас, но и част от армията на т.нар. Ислямска държава. Той е задържан като част от група, която е разследвана за производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм, съобщиха от прокуратурата. Заедно с него са арестувани още двама - мъж и жена. Въпросният сириец се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство.

През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на Ислямска държава, на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции.

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на "Ислямска държава", е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле. 

 Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за основната фигура в нея - българският гражданин от сирийски произход, с основно участие във въоръжените формирования на "Ислямска държава". Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

При извършените претърсвания и изземвания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства. Открит е и автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия в Сирия и Ирак.