Решението за отмяна на забрана бе прието остро от лекарите

Австрийското правителство отменя забраната за пушене на обществени места. Инициатор е вицеканцлерът и лидер на Партията на свободата Кристиан Щрахе, който заяви през януари, че забраната ограничава свободния граждански избор, съобщава Би Би Си.

Ресторантите трябва да имат свободата да избират дали им е нужна зала за пушачи, където гражданите сами да решават искат ли да се насладят на кафето с цигара, лула или пура, заяви Щрахе.

 Решението за отмяна на забрана бе прието остро от лекарите. Доктор Манфред Нойбергер, професор в оставка от Виенския медицински университет коментира, че това е катастрофа за здравеопазването. „Това е безотговорно. Това е победа за цигарените компании. Новото правителство превърна Австрия в пепелника на Европа“, каза той. По думите му Австрия има срамно високи показатели за броя на пушачите сред младите в сравнение с други страни.

Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2013 г. сред 26 страни най-високият дял на пушачите сред 15-годишните е именно в Австрия. Положението е такова още от 1994 г. Виенската лекарска палата и Австрийският център за помощ на болните от рак заявиха, че не разбират защо правителството иска да отстъпи и да разреши пушенето.

В много известни виенски кафенета не се пушеше още преди да влезе официалната забрана.  В други обаче все още се пуши. По-добрите ресторанти също подкрепят забраната, но баровете, дискотеките и клубовете като цяло са за отмяната й, тъй като законът принуждава хората да пушат навън и така се вдига повече шум в късните часове. 
 

Проверката показа: Пушенето в ресторанти и барове в Австрия не е забранено. През 2015-а е приет закон, че от май 2018-та ще бъде забранено, но новото правителство спира изпълнението на плана. Лекарският съюз стартира петиция за въвеждане на забраната, която вече е събрала 100 хиляди подписа и задължително трябва да се разгледа от парламента. В момента, заведенията трябва да имат отделна секция за пушачи, но на практика това не се спазва. А клубове с площ по-малка от 50 квадратни метра дори не подлежат на изискването за отделна секция и собствениците преценяват дали да позволят пушенето вътре, или не.