Поведението на полицаите по време на ареста не е престъпление, твърдят от Софийска прокуратура..

Скандалното поведение на полицаите по време на ареста на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов не е престъпление. Това е заключил Момчил Георгиев от Софийската районна прокуратура и е отказал да образува разследване по казуса, потвърди пред \"Сега\" зам. районният прокурор Руси Алексиев.

Постановлението идва, след като прокуратурата бе принудена да провери запис, представен преди месеци в съдебната зала, на който се вижда как полицаите блъскат Попов, стъпват на ръката му, а накрая се снимат за спомен. Проверката на инспектората на МВР не установи полицейско насилие при задържането на Попов в началото на април миналата година.


Според вътрешния министър Цветан Цветанов укоримо е единствено това, че полицаите са се снимали за спомен след успешния арест. Затова четиримата, участвали в акцията, само били уронили престижа на институцията. Трима от тях обаче бяха амнистирани, тъй като бе изтекла давността да бъдат порицани. Само един бе наказан, тъй като междувременно е бил в отпуск, а това спира давността.


По закона за МВР дисциплинарното наказание се налага не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не повече от година от извършването му. Само за тежко нарушение давността е по-голяма. Попов вече се закани да съди държавата в Страсбург.

Акцията по корупционното дело срещу Попов, съдията Петър Сантиров и бившия военен министър Николай Цонев ще се запомни и с поведението на наблюдаващия зам. градски прокурор Роман Василев. При ареста на Цонев той изкомандва: \"На колене!\", и го нарече \"абсолютен престъпник\". За това бе и наказан дисциплинарно с порицание, а Цонев също подаде жалба в Страсбург./БГНЕС