Решението е на съд в Камбоджа

Съд в Камбоджа осъди на 25 години затвор самозван лекар, който работел без медицински лиценз и заразил с вируса на СПИН над 100 селяни, използвайки нестерилизирани спринцовки и игли, съобщиха Асошиейтед прес и БТА. 

 

Най-малко 10 от заразените са починали от СПИН. 

 

Говорител на съда в северозападната провинция Батамбанг каза, че Йем Чрин е признат за виновен за мъчения и жестоко отношение, довело до смърт, като съзнателно е разпространявал вируса, причиняващ СПИН, и е практикувал медицина без лиценз. 


Чрин бе арестуван през декември м.г. и оттогава бе в предварителен арест, защото властите се страхуваха, че може да бъде линчуван от жителите на село Рока, в което при скрининг на 800 местни жители най-малко 106 дадоха положителни проби за вируса ХИВ. Според местни вестници броят им е 300. 

 

Описвайки случая, британският вестник "Гардиън" отбелязва, че скандалът започнал, след като 74-годишен местен жител, дал положителна проба, разказал за това на други пациенти на този "лекар" и ги посъветвал също да си направят тестове. Така ужасната истина лъснала. Според вестника този случай свидетелства за недостатъчното финансиране на здравната система в бедната страна, което принуждава хората да прибягват до самозвани или нелицензирани лекари.