Вижте кои филми и актьори се борят за статуетка

 

Броени часове остават до началото на 88-мата церемония по връчване на наградите „Оскар”. Трескавата подготовка продължава до последния момент.


Очакванията са Леонардо Ди Каприо да получи първата си статуетка в категорията най-добра мъжка роля. 


Майка и син – заложници, мигрант от Ирландия в търсене на любов и независимост и баща в търсене на отмъщението… „Стая”, „Бруклин” и „Завръщането” са само три от заглавията, номинирани за най-добър филм на 88-те награди „Оскар”.


Драмата „Завръщането” с Леонардо Ди Каприо е с най-много номинации – 12.


Другите филми, които влизат в една от най-оспорваните битки в историята на „Оскарите”, са „Големият залог”, „Мостът на шпионите”, „Лудият Макс: Пътят на яростта”, „Марсианецът” и „Спотлайт”.


В категорията на за най-добър актьор е пълно с топ зведи като Брайън Канстън за „Тръмбо”, Мат Деймън за „Марсианецът”, Майкъл Фасенбендър за „Стив Джобс” и миналогодишният носител на статуетката Еди Редмейн - този път за „Момичето от Дания”.


Но фокусът е върху Леонардо Ди Каприо и дали ролята му в “Завръщането” ще донесе на шест пъти номинирания актьор статуетка.


В категорията за най-добра актриса са предишните победителки Кейт Бланшет за „Керъл” и Дженифър Лорънс за „Джой” срещу Сирша Ронан за „Бруклин” и за пръв път номинираните Шарлот Рамплинг за „45 години” и Бри Ларъсн за „Стая”.


Но погледите ще са върху водещия на церемонията – комикът Крис Рок, известен с острите си шеги. 


Още по темата гледайте във видеото.

 

Кореспондент: Ясен Дараков