Вероятно ще има и парични награди

Пентагонът съобщи днес, че ще покани проверени външни хакери да изпробват киберсигурността на някои публични свои (на министерството на отбраната на САЩ) сайтове в рамките на пилотен проект идния месец, предаде Ройтерс. Това е първата подобна програма, предложена от федералното правителство.

Още по темата

Програмата "Хакни Пентагона" е моделирана по подобие на сходни състезания, провеждани от големи американски компании с цел да бъдат открити пробойни в сигурността на техните компютърни мрежи. Тези програми позволяват на киберекспертите да откриват и идентифицират проблеми преди злонамерени хакери да се възползват от тях, с което се спестяват средства и време в случай на злонамерени пробиви в мрежите.

 

"Аз съм уверен, че тази новаторска инициатива ще укрепи нашата дигитална защита, а в крайна сметка и нашата национална сигурност", каза военният министър Аштън Картър, представяйки пилотната програма. Неназован служител от Пентагона каза, че очаква хиляди квалифицирани участници да се включат в инициативата.

 

Подробностите и и правилата все още се уточняват, но е вероятно състезанието да включва и парични награди.

 

"Пентагонът отдавна тестира собствените си компютърни мрежи, използвайки вътрешни т.нар. "червени екипи". Сегашната инициатива за първи път ще отвори част от огромната система от компютърни мрежи на министерството за киберпредизвикателства от външни индустриални и академични среди.

 

Участниците трябва да бъдат американски граждани, като ще трябва да се регистрират и да представят професионална биография за проверка, преди да бъдат допуснати до предварително определена предназначена за публиката компютърна система. Поне засега на такъв тест няма да бъдат подлагани по-конфиденциални мрежи или ключови оръжейни програми, добави източникът от Пентагона.

 

Инициативата се курира от Отдела за дигитална сигурност на Пентагона, създаден през ноември с цел да бъдат привлечени експерти от американската технологична индустрия за кратковременни ангажименти. "Привличането на най-ярките таланти, технологии и процеси от частния сектор ни помага да предлагаме цялостни и по-надеждни решения за Министерството на отбраната", каза Крис Линч - бивш шеф от "Майкрософт", който сега оглавява новия отдел в Пентагона. Картър лично представи Линч, говорейки на събитие във Вашингтон вчера, и каза, че вече е привлякъл кодировчици от компании като "Гугъл" и интернет магазина "Шопифай" в служба на Пентагона, съобщава БТА.