Москов: В Столичната спешна помощ няма злоупотреби

 

Директорът на Спешната помощ в София е с последно предупреждение за уволнение след разследване на Генка Шикерова. 

Още по темата

 

От Министерството на здравеопазването обявиха, че предприемат мерки след разследването на Нова телевизия за подозрителни ремонти на линейки и зареждане с гориво от едно конкретно място.

 

„Гарантирам, че колкото и съмнително като практика да изглежда това не е довело до ущърб на бюджета и до риска за живота и здравето на пациента”, категоричен беше здравният министър Петър Москов.

 

Разследването на Нова разкри, че линейки са зареждали в туби, за да не закъсат по пътя, защото пътуват по 200 километра, само, за да заредят на едно определено място. Решението на министъра е директно да прекрати редовен договор за доставка на гориво.

 

От материала стана ясно, че обикновена смяна на гуми на линейките се прави за четири часа и се плаща на човекочас. Но според Петър Москов това не е злоупотреба, а  директорът на Спешната помощ обяснява, че времето не е проблем, защото съответната линейка не е на смяна.

 

„Наказанието, което е наложено на директора на Спешна помощ- София е свързано не с разкриване на злоупотреба, защото такава няма, а с недостатъчно упражнен контрол”, обясни Москов.  

 

Заради сигнали за злоупотреби директорът на Спешната помощ беше пред уволнение по време на правителството на Пламен Орешарски, но тогава излезе в дълъг  болничен

 

Припомнете си разследването на Генка Шикерова във видеото: