Някои от храните за мигранти са скъпи и ненужни, показа разследване на Генка Шикерова

 

Над 5 тона колбаси, купени за бежанците, бяха унищожени. Саламът е част от храните, платени на завишени цени. Разследване на Генка Шикерова разкри още, че Агенцията за бежанците се е снабдила с количества храни, от които реално няма нужда. Днес част от продуктите с изтекъл срок от Пъстрогор бяха изпратени в екарисаж. 

Още по темата

 

В края на миналата година в складовете на Държавната агенция за бежанците са доставени 8 тона телешки салам. От него преди да изтече срокът му на годност са използвани по-малко от 3 тона, защото при доставката на храните лагерите били почти празни.

 

Само от колбасите, изпратени в екарисаж, агенцията губи 20 000 лева, а в складовете има тонове други храни, чийто срок на годност изтича през юни и август.  

 

В бежанския център в Харманли при капацитет близо 3000 души в момента има малко повече от 100 чужденци, а в Пъстрогор, където се съхраняват продуктите - едва 60 души.
 

От агенцията обясняват, че въпреки че е било ясно, че бежанците намаляват драстично, не е имало как да бъде отменена обществената поръчка за хранителните продукти. Не е ясно и доколко коректно е била изпълнена тя.

 

По документи трябва да има телешко с кост, а вместо него в кашоните има чисто месо и изрезки. Част от сиренето с изтичащ срок на годност след 2 месеца пък не се съхранява в хладилник.

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Разследването на Генка Шикерова си припомнете от видеото по-долу: