Експерти от Европол са изследвали банкнотите

 

Банкнотите, открити миналата седмица при разбиване на печатница за фалшиви евро, са с изключително високо качество.

 

Такива фалшификати до момента не са произвеждани другаде. Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов след среща с експерти от Европол, цитиран от БГНЕС. Те са изследвали банкнотите и казали, че са с качество 9,7 по 10-степенната скала, изработена от Европейската централна банка.

 

Преди около седмица бе разбита печатница за фалшиви евро. Бяха претърсени адреси в Левски, село Деляновци и село Козар Белене. И на трите места бяха открити печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100-еврови банкноти. Иззетите готови за пласиране фалшиви 100-еврови банкноти са на стойност 24 000 евро, а заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, 13 подправени лични карти. Към момента прокуратурата няма данни колко фалшиви пари са влезли в обръщение.

 

 

"Факт е в крайна сметка, че тази печатница беше разбита от нас в зародиш. Може би тези хора, тази група е произвеждала пари на друго място с друга печатарска техника. Към момента задържаната техника е изключително съвършена, с много висока производителност, с изключително високо качество и освен техниката, притежават и консумативи, които наистина отговарят на това високо качество“, посочи Сарафов.

 

Припомнете си и какво се случи миналата седмица: