В мащабна демонстрация институциите се учат как най-добре да синхронизират действията си

Природни бедствия, масови безредици или терористичен акт. Инциденти, с които светът се сблъсква все по-често и ситуации, в които населението разчита на институциите за помощ. Подготвени ли са българските служби и има ли адекватна координация между отделните звена - отговорите на тези въпроси потърси екип на Новините на Нова.

Терористичният акт на летището в Сарафово и опустошителното наводнение в „Аспарухово” показаха слабите места на институциите. По трудния начин научихме, че липсва адекватна координация между отделните звена.

За първи път в мащабна демонстрация институциите се учат как най-добре да синхронизират действията си. Сценарият е като изваден от новините – взрив, активиран от дистанция и осем тежко ранени. В такава ситуация първи на мястото идва полицията, след това са сапьорите и едва след тях влизат лекарите от звената за бързо реагиране на Военно-медицинска академия.

Тази първа обща демонстрация обаче не е достатъчна, за да се превърнат отделните звена за реакция при бедствия и терористични нападения в добре смазана машина.

Експертите са категорични, че за да бъдат добре подготвени кадрите, обучението им трябва да започва още в университета. Затова от следващата учебна година във Варненския медицински университет се въвежда модул „Антитероризъм“ за лекарите-стажанти.

Репортер: Нивелина Няголов