21 юни е обявен за международен ден на древната наука за човека

Около 150 души практикуваха йога на 396 метра височина – на прозрачна стъклена платформа близо до Пекин. Инициативата е по случай Международния ден на йогата – 21 юни. Дрон засне впечатляващата демонстрация. 

По темата

Хиляди почитатели на йогата посрещнаха лятното слънцестоене на Таймс скуеър в Ню Йорк. Това е 14-ото издание на инициативата за най-дългия ден в годината, която преобразува най-оживеното кръстовище в Ню Йорк в курс по йога на открито, насред автомобилите, ремонтните работи и трескавия ритъм на най-големия американски град. Първият курс започна в 5.00 ч. сутринта, а последният - в 19.30 ч. Раздадени бяха хиляди постелки за йога. Миналата година първият Международен ден на йогата събра на Таймс скуеър 17 000 души.

Йогата е древна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Забележително е, че тя извира от дълбините на времето и продължава да съществува и до днес, формирайки линия на непрекъснатост. Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица – микрокосмос и неговите взаимодействия с макрокосмоса – обграждащия го социум, свят, природа, космос, битие.

Причината светът да признава йога като ценност на общочовешката култура се корени във факта, че и най-незначителното постижение към тази цел дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер и позитивизъм.

От 9.00 ч. сутринта до късно вечерта НДК отваря врати за древното учение. Десетки школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики в Зала 3, където желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават. Ще  лекции по различни теми, засягащи същността на йогата. Ще бъдат представени холистичната наука за здравето аюрведа, както и йога за деца и йога за бременни.