35 000 държавни служители, войници и граждани ще направят сеанс по йога на открито

Центърът на Делхи в неделя ще се превърне в мозайка от цветни постелки за йога и поле за изява на хиляди почитатели на позата камила или кобра за първия Международен ден на йогата, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Още от ранни зори на една от основните пътни артерии в индийската столица ще се съберат 35 000 държавни служители, войници и граждани за сеанс по йога на открито. Той ще продължи 35 минути и вероятно ще намери място в Книгата на рекордите на Гинес.

 

Почитателите на йогата ще се съберат и в много други държави. Във Великобритания например те ще го направят на брега на р. Темза.

 

Подготовката в Индия е усилена, откакто ООН подкрепи Международния ден на йогата. Училищата, казармите и затворите бяха призовани да се включат в него. Из столицата са поставени реклами, канещи всички да отидат в парковете или да се присъединят към гигантския сеанс по йога на бул. "Раджпат".

 

Миналата година Нарендра Моди написа в Туитър, че йогата "има силата да обедини човечеството". Министър-председателят говори за нея като "стабилизиращата сила в живота му", която му помага да работи много и да спи малко. В неделя обаче той само ще изнесе реч, без да показва уменията си по йога.

 

Нарендра Моди иска да засили мястото на йогата като централен елемент на индийската култура. Този аспект се губи в западните държави, където йогата се приема като спорт. Нарендра Моди създаде специално министерство за промотиране на йогата, аюрведата и другите традиционни индийски практики. Той въведе безплатни курсове по йога за трите милиона държавни служители и семействата им.