Научете ценни съвети от един истински парижанин

Планирате пътува до Париж и искате да знаете как да се превърнете в истински французин там? Чудили ли сте се по какво парижаните се различават от останалите французи? Отговорите на тези въпроси знае френският комик Оливие Жиро, чието шоу „Как да станеш парижанин за един час“ е гледано от повече от половин милион души по цял свят. 

Жиро е човекът, който кара хората да се превиват от смях в препълнения театър, в който играе в Париж. В неговото шоу той е научил повече от 1 милион души как да се превърнат в истински парижани. 

Надменни ли са парижаните? „Всички парижани сме арогантни. Живеем в най-красивия град в света. Говорим френски без никакъв акцент. Имаме най-добрите ресторанти. Би било толкова жалко да бъдеш мил човек. Така че, да, разбира се, че всички сме арогантни. В повечето случаи, ако видиш приятен човек в Париж и му зададеш въпрос, ако той ти отговори мило, значи идва от провинцията“, казва Жиро.

В кухнята на музикалния лакомник Джоакино Росини (ВИДЕО)

Всички парижани ли са слаби? „Парижаните са доста стройни. Живях пет години в Америка. И когато се върнах, бях много шокиран от жителите на френската столица. В Париж само 10% от хората са с наднормено тегло. Мисля, че това е така, защото тичат през цялото време. Те са много внимателни по отношение на храната. На пазара за хранителни стоки се опитват да намерят както добър, така и органичен продукт. Има още една тайна - ние не закусваме. Клишето, че парижани всяка сутрин се будим с кроасан, френска багета, сладко, колбаси и сирена, не е вярно. Опитваме се да бъдем много внимателни по отношение на храната и начина, по който изглеждаме”, посочва още комикът.

Единственото, което консумира истинският французин в Париж е „cafe allongé“, което е нещо като американско кафе. „То прилича на еспресо с гореща вода. За парижани - само кафе”, обяснява Жиро.

Какво носят парижаните? Французите в столицата обожават черният цвят. „Аз също нося само черно. Мисля, че парижаните се опитват да се чувстват невидими, обичаме да носим тъмен цвят. Както казва Коко Шанел: „Харесвам всеки цвят, стига да е черен”, разказва парижанинът.

Какво е Parisian BoBo? „Терминът „бобо“ е смесица от две думи. Използваме първите букви на всяка дума. Първата е „буржоа“, което означава богат човек. Втората е „boheme“, което означава бохем. Първите две букви на всяка от тях са „бо“, така се получава „бобо“ и означава богат човек, който живее като беден”, казва Жиро.

Вярно ли е, че сервитьорите в столицата са груби? „В Париж има различни видове ресторанти. Ако отидете във висок клас ресторант, в 95% от случаите, сервитьорът ще бъде любезен, защото те имат голяма репутация и трябва да бъдат внимателни. Но ако отидете в бирария, дори за парижани е много трудно да намерят приятен сервитьор. Мисля, че това не ми се е случвало през последните пет години. Свикнали сме с това в Париж. Доста туристи са шокирани от начина, по който се отнасят сервитьорите. Но това е парижка особеност, така е. Не са много мили, но могат да бъдат бързи, а и храната е хубава. Проблемът е, че бакшишите са включени в сметката и то не само в Париж, а в цяла Франция. Това означава, че не е нужно да са любезни, защото услугата вече е платена”, разкрива още френският комик.

Къде пазарува дрехи един типичен парижанин? Парижаните не ходят на „Шанз-Елизе“, защото там няма много магазини, има само много скъпи. „Парижаните отиват на пазара „Les Halles“, близо до площад „Chatelet“или на ул. "Рю дьо Риволи" и "Rue de Rennes". Ако имате много пари, можете да отидете близо до „Шанз-Елизе” - на "Avenue Montaigne", там има магазини на „Диор”, „Шанел”, „Жан-Пол Готие”, казва Жиро.

Пред 150 000 души: Олимпийският огън пристигна в Марсилия

Къде ходят парижани на почивка? "Пътуват до Довил или Трувил в Нормандия. Аз не харесвам Довил, защото там ходят всички богати парижани. Пълно е с лъскави магазини и скъпи коли. Ако пресечеш моста, ще се озовеш в Трувил, който е като Довил, но за хора с нормални възможности. Времето там не е невероятно, но обикновено се ходи за един уикенд. Ходят и на остров „Ile de Ré“. Бретан също е много известен напоследък, всеки иска да отиде там”, разказва Оливие Жиро.

Как да бъдем истински французин в Париж? „Начинът, по който се обличате, е важен - опитайте се да сложите малко черно или сиво. Толкова много пъти виждам туристи и си личи, че са такива. Носят ризи или шапки с надписи. Не, оставете ги вкъщи. Ако видя много усмихнати хора на улицата, съм сигурен, че са туристи. Дори не си мърдайте очите и устните, просто се опитайте да изглеждате потиснати. И начинът, по който говорите. Когато влизат в пекарна, туристите казват: „Бихме искали крапс”. Не! Сrêpes е думата. Когато кажете crapes, правите три грешки. Това не е крап, а креп. В края на думата има „с“. Не го произнасяйте. И най-голямата грешка, която хората правят, е когато казват: „Обичаме Макрон”! Макрон е нашият президент. Макарон е сладкишът, който харесвате. Има голяма разлика”, отбелязва парижанинът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: thegoodlifefrance.com