Разследване по казуса провежда Генка Шикерова

След разследване на Нова директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Герорги Гелев застана пред медиите. В материала си "Търговия с пациенти" Генка Шикерова разказа историята на пациент, който е закаран в отдалечено лечебно заведение с обяснението, че пътят дотам е по-равен.

По темата

Ключови фигури в българското здравеопазване, лекари и пациенти потвърждават, че има парични стимули от страна на болници към лекари от Спешна помощ.

Според ръкововодството на центъра обаче такива случаи са изключение. Затова не можело да се говори за скрити договорки между лекари от Спешна помощ и лечебни заведения.

Малко преди началото на днешната пресконференция обаче получихме поредния сигнал. От наш колега от друга медия. Вика линейка заради 87-годишната си майка, която чупи става. Карат я в отдалечена ортопедична клиника, въпреки че близките й настояват да бъде настанена в „Пирогов”. Екипът от Спешна помощ обаче казва, че в момента в института е спрян приемът на пациенти.

Д-р Гелев отказа да коментира казуса.

И още един случай. От Орлов мост пациент е закаран в клиника на „Симеоновско шосе”. Жената е на 82, а дъщеря й продължава да живее с чувство за вина, че стресът й е попречил да взима самостоятелни решения и в крайна сметка губи близък.

Всеки втори пациент, откаран от линейка в частно лечебно заведение от началото на годината, не е закаран в най-близката болница. Това показва анализ на 1361 от общо над 18 000 хоспитализации.

За неправилно хоспитализиране за миналата година са наказани 14-има души, работещи в Спешна помощ. 

Третата част на разследването на Генка Шикерова за търговията с пациенти гледайте в неделя веднага след централната емисия на Новините на Нова.