28 депутати гласуваха "против", а 13 се въздържаха

130 народни представители подкрепиха на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, станал известен като Антикорупционния закон на Кунева. "Против" гласуваха 28 депутати, а 13 "се въздържаха", информира БГНЕС.

След повече от тричасова дискусия законопроектът бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на БСП, АБВ и "Атака". През септември миналата година той бе отхвърлен от парламента още на първо четене.

По темата

По време на дебатите Ферихан Ахмедова от ДПС заяви, че през 2000 г., когато се е приел Законът за публичното имущество на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, са се появили огромни очаквания, че публичното оповестяване чрез деклариране на имущественото състояние на властимащите ще се окаже панацея, а създадената Комисия за конфликт на интереси се е превърнала в Комисия „Тефтерчето Златанов“.

Според нея към антикорупционния се добавят възможности за доноси.

„Тотална смесица на несъвместими правни постулати и всичко това с нова опаковка с панделка с надпис „реформа в борбата с корупция“, представени ни като нова панацея”, каза Ахмедова.

Тя запита дали механичното събиране на тези институции ще я направи по силна или по-силова, дали ще успее да противодейства на корупцията, или ще се превърне в репресивна машина за саморазправа и натиск срещу неудобните на властта.

Найден Зеленогорски обясни, че РБ ще подкрепи законопроекта, тъй като иска ефективни действия.

„Може би беше добре, че законопроектът не беше приет в първия му вариант, защото новият закон е съобразен с европейското законодателство и е много по-строг”, допълни Зеленогорски.

„Ние искаме чист закон, който да работи ефективно. Мнозинството не би допуснало той да се превърне в машина за политически репресии”, увери Филип Попов от БСП.

„Обикновено, когато един път настъпиш мотиката и те удари по главата е ясно, че не трябва да го правиш втори път, ако го направиш втори път, говори или за клинично състояние, или за политика на инат”, коментира своя страна Атанас Зафиров от БСП.

„Сегашният вариант е много по-добър, систематизиран спрямо предходния вариант”, обоснова се Данаил Кирилов от ГЕРБ. Според нето „очите на страха” очевидно са големи, но законите трябва да утвърждават добросъвестното поведение и да препотвърждават законите.

„Има лицемерие в залата, че законът ще бъде подкрепен заради заглавието, а не съдържанието. При окончателното си влизане в сила този закон може да бъде и лицемерие, а може да бъде, и реална предпоставка за борба с корупцията, както бе подготвен и с мотивацията, както го внасят вицепремиерът и правителството”, каза Радан Кънев.

След като чу всички изказвания вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева коментира, че във всяко едно от тях е имало по нещо, което заслужава да продължи дебата и да намери най-доброто си решение.

„Не трябва да се дърпаме от приложението на този закон, а да направим всичко възможно той да работи с подкрепата на парламента и цялото общество. Хората очакват да видят какви ще са резултатите от този закон. Между първо и второ четене няма да има забранени теми и ще обсъдим всичко. Обогатихме закона между първия и втория вариант с хипотези, които животът налага”, заяви Меглена Кунева.