Има основание за започване на дисциплинарно производство, съобщиха от МОН

Преподавател по математика е бил в конфликт на интереси по време на провеждането на изпитите след седми клас, съобщиха от МОН.

По темата

Мадлен Христова, която преподава в 125-о училище, е участвала и в изготвянето на задачите за 7 клас. Христова е водела школа по математика на учениците от V до VII клас като е сключила договора си с училището месец преди да уведоми първоначалния си работодател – Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование. 

Проверката е установила и информация за „нерегламентирана апробация на изпитни задачи”. Според МОН Христова е подала неверни данни и това е отчетливо и ясно нарушение. 

От министерството смятат, че има основание за започване на дисциплинарно производство. Заради недостатъчния контрол от страна на директора на Центъра, от него ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност също. Докладът на МОН ще бъде предаден днес на прокуратурата, за да видим дали няма данни за по-сериозни нарушения и когато говорим за конфликт на интереси, дали той не е извършен с умисъл, коментира министър Кунева.

Тя бе категорична, че няма данни действията на експерта да са опорочили по какъвто и да е начин националното външно оценяване, тъй като въпросните ученици са участници в олимпиади по математика и с традиционно изключително високи оценки и постижения по предмета.