Депутат от ГЕРБ, чиято дъщеря бе блъсната на пешеходна пътека, иска оттеглянето на защитник от Висшия адвокатски съвет

Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря беше прегазена от моторист на пешеходна пътека преди пет години, разкри скандално решение на Висшия адвокатски съвет, съобщава БНР.

В сряда Петрова разбрала, че защитникът на виновника за смъртта на дъщеря й, бил изпратен от Висшия адвокатски съвет във Върховния касационен съд, за да представи позицията на ВАС за тълкувателното решение за дела по инциденти на пътя.

По темата

Преди няколко месеца председателят на ВКС Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Екатерина Захариева поискаха Наказателната колегия на ВКС да излезе с тълкувателно решение имат ли вина пешеходците, жертви на пътни-транспортни произшествия във връзка с противоречива съдебна практика.

Конкретният повод за искането бе делото за смъртта на 20-годишната дъщеря на Нели Петрова - Лора Казанлиева.

В края на март ВКС измени наложеното на подсъдимия Диян Станчев наказание, като го намали от две години и шест месеца на две години „лишаване от свобода”.

Според съдиите Лора не се е огледала преди да пресече и така е нарушила Закона за движение по пътищата.

а мен това е изключително грозно. Продължават да се подиграват не само с моята дъщеря, но и с достатъчно други деца и хора, които са загинали по пешеходните пътеки. Не може човек, който близо пет години пледираше, че дъщеря ми се е блъснала в мотора и е виновна за това, че е пресичала на пешеходна пътека, в момента Висшият адвокатски съвет да излъчат точно същия адвокат, който се държи изключително цинично, изключително подигравателно в съдебна зала", коментира Нели Петрова.

Тя призова ВАС да отзове адвокат Милен Ралчев и той да не участва в работата по тълкувателното решение.

"Трябва да се оттегли. В противен случай призовавам главния прокурор, господин Панов и министъра на правосъдието тяхното становище (на Висшия адвокатски съвет - бел.ред) да не бъде прието в крайното тълкувателно решение, което те излъчат на 6 октомври", допълни Петрова.