Арестуваните вече са над 7500, уволнените – около 8000

Масовата чистка след неуспелия преврат в Турция продължава. Броят на уволнените полицаи нарасна до 8000.

По темата

Близо 70 часа след метежа трагедията в цифри изглежда така: 208 загинали, сред които 145 цивилни, 1491 ранени и над 7500  арестувани, 6000 от които - военни.

Акция по залавяне на участници в преврата се провежда и във Военната академия в Истанбул. Издирват се хора, които по имат нещо общо с опита за превземане на властта.

По-късно обект на чистка стана и Министерството на финансите. Около 1500 служители на ведомството бяха отстранени.

А обикновените хора се разделиха в мнението си. Едните смятат, че чистката е правилен ход и ходят на митинги. Според останалите единствената цел е Ердоган да увеличи властта си.

В нощта на преврата всички в Турция получили съобщение на мобилните си телефони. Съобщение, което ги призовава да излязат на улицата и да се изправят срещу военните.

А това, което се случило, след като хората излезли на улицата, било страшно.

„Хората взеха танковете, свалиха военните, полицаите ни помогнаха. Не се страхувах дори да умра, защото се биех за демокрация”, разказа пред камерата на Нова Кахар.

Излезлите на улицата в деня на преврата обаче искаха смъртни наказания. А Ердоган заяви, че ще изпълни всяко искане на народа.

Братя мои, като правителство и държава, ние чухме вашето искане. Не можем да го игнорираме. При демокрацията, каквото каже народа, това се прави! Защото този, който организира преврат, трябва да плати цената", коментира турският президент.

Според опонентите му обаче случващото се в страната е много опасно.

За него това беше перфектната ситуация, защото сега той е по-могъщ от всякога. Сега религията ще вземе властта над цяла Турция, защото Ердоган има цялата сила и ние ще се изправим срещу много лоши времена, които се задават”, казва Хулей.

Много от хората не разбират и ежедневните митинги, прераснали в политическа кампания със скара, сцена и агитационни песни.

А за цивилните, които загинаха, почти никой не говори. Знае се само, че жертвите са близо 300. Информация за това кои са те липсва.

Оказа се, че заловените военни си разменяли съобщения в мобилно приложение и така били разкрити.