Това съобщи министърът на отбраната на страната

Германската армия обучава над 100 сирийски мигранти в изпълнението на граждански задачи. Целта е те да могат да подпомогнат евентуалното възстановяване на страната си. Това заявява германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в предварително публикуван откъс от интервю, съобщават БТА и Ройтерс.

По темата

Фон дер Лайен посочва пред всекидневника "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че пилотната програма е с фокус върху обучението на мигранти в най-различни области като технологии, медицина и логистика. Засега не е ясно дали тя възнамерява да разшири програмата така, че да обхване повече от дошлите през миналата година в Германия над 1 милион мигранти.

"Идеята е те да се върнат в Сирия един ден и да подпомогнат възстановяването" на тяхната опустошена от войната страна, заявява Фон дер Лайен пред вестника. Германският министър на отбраната посочва, че Германия може да участва и в обучението на силите за сигурност на Сирия, когато там дойде на власт отговорно правителство.

Сирийските бежанци могат да изпълняват граждански задачи за германската армия, но нямат право да работят в нея като войници, каза тя.