Левицата ще отбележи 125 години от създаването си

Социалистите се готвят за събор. От БСП заминават за Бузлуджа, където утре ще отбележат 125 години от създаването си. С днешна дата лидерът на партията Корнелия Нинова опита да стегне партийните редици преди вота наесен. 

Името на кандидат-президента на БСП ще стане ясно на 14 август. Това съобщи в Габрово пред избирателите и кметовете на левицата Корнелия Нинова.

Освен основното неизвестно – кое ще е името на кандидата, остава и друга въпросителна. Дали той ще бъде подкрепен от широка лява коалиция с участието на АБВ и „Движение 21”.

В левицата преговори с тях ще водят на 9 и 12 август. Според бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев Георги Първанов и Ивайло Калфин, чиито кандидатури вече лансираха от АВБ, не могат да разчитат на подкрепа от електората на Столетницата.

От преговорите вляво Станишев оставал с впечатлението, че всеки играел своята игра. Иначе в навечерието на 125-та годишнина от създаването на партията, подготовката за събитието на Бузлуджа тече усилено.

И докато политиците в Столетницата обсъждаха тактиката за изборите в Габрово, на върха течеше подготовката за утрешните чествания. Големите дупки по асфалта към Бузлуджа са запушени часове преди социалисти от цяла България да атакуват върха.

55 химически тоалетни са поставени на историческа поляна и до паметника Бузлуджа. Над 100 търговци ще се грижат за разхладителни напитки и храната в жгеата. След като приключи с партийното строителство, лидерът на левите Корнелия Нинова се качи на колело, за да даде началото на велопоход до връх Шипка.