Македония обяви ден на траур след голямото бедствие

Траур в Македония след бедствието, взело 22 жертви. Сред загиналите има и 2-годишно дете. Още издирват 6-ма безследно изчезнали. Хиляди са евакуирани. След Скопие, дъждовете и бурите се насочиха към България. Големи вълни се появиха по Южното Черноморие.

Най-тежко пострадало е село Ченто. В следващите 15 дни е обявено и кризисно положение, а засегнатите от бедствието граждани ще получат от държавата 300 хиляди динара.

По темата

Обилните дъждове и светкавиците предизвикаха множество наводнения, прекъсване на електрозахранването и интернет връзките. 800 мълнии са ударили Скопие за ден. Македонският президент Георге Иванов нареди армейски части да се включат в отстраняване на щетите и оказване на помощ на пострадалите.

Цяла нощ продължаваше да вали, а нивото на реките и езерата се покачваше. Само през нощта паднаха 97 литра на квадратен метър дъжд.

Газейки в кал и тиня се влиза в повечето къщи, които до вчера бяха домове. А за други вход и изход няма. За този мъж и неговите 3 деца нощта на 6-ти август се превръща в зловеща борба за оцеляване.

„Ние с децата бягахме оттук, когато стана наводнението. Качихме се там, горе”, разказва пострадалият баща.

Водата стига 2 метра, а кошмарът не свърши бързо. Бурята не се смили над хората, чийто домове отнесе и цяла нощ и цяла сутрин пороят не спря. Не спря да вали цяла нощ и сутрин. А когато спря, започнаха да валят последиците. Магистралата, по която е дошла вълната, повлякла колите, изглежда като от филм на ужасите.

„Червената кола е моя. Не знам колко време, но оттук дотам ме носи вълната. Вътре в автомобила бяхме с децата”, разказва друг мъж, пострадал от потопа в Скопие.

Жертвите се увеличават, изчезналите не се намират. А хората вече по-смело говорят за вина. Човешка. А под водата и след водата не остава нищо.

„Когато строиха магистралата, не я направиха като хората. Водата дойде от магистралата. Събирала се е, а и канализацията никога не е чистена. Само крадат и само говорят, че я направят и нищо”, оплаква се мъжът с червената кола, когото водата е носила в продължение на няколкостотин мерта.

Властите изнемогват. И търсят помощ. От свои и от чужди. България се притече с два екипа на пожарната и още от общината. И с техника, с която колегите им тук не разполагат.

Екипи от България вече са на място, за да помагат на местните власти да се справят с бедствието. Столична община изпрати два екипа за аварийно-спасителна дейности, а Българската пожарна още два екипа за аварийни дейности за отводняване на сгради. Освен това правителството ни ще предостави 20 тона минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства. Два аварийни екипа на Столична община, изпратени в макенодската столица, успяха само за ден да отводнят 47 къщи. А работата им ще продължи и във вторник.

„Издирваме отвлечени от приливната вълна. На този етап нямаме успехи”, заяви пред NOVA комисар Бързилов.

Според него щетите в Скопие са много по-големи отколкото бяха щетите във варненския квартал „Аспарухово".  

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на македонския си колега Георге Иванов.

„С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Георге Иванов.

Съболезнования изрази и българският патриарх Неофит.

А хората в село Ченто, както и в Скопие, започват да признават, че са ядосани на своите управляващи. Твърдят, че те не идват при тях, за да видят на място каква е ситуацията при тях. Макар че екипът на NOVA видя политици, които стигаха до кризисния център.

Допусна се обаче истински хаос, защото се допусна всякакви автомобили да преминават през тези райони, където придвижването е изключително трудно. А историята на кучето Рекс е наистина трогателна. Уплашен от водата, кучето вече втори ден не слиза от домашната секция, а собствениците му не успяват да го успокоят.

Повече по темата гледайте в прикачените видеофайлове.