Вече десет дни няма следа от 26-годишния младеж

Млад учен-математик изчезна безследно от Централната автогара в София. Повече от 20 дни продължава издирването на Галин Статев, но и до този момент резултат няма.

За последно Галин е бил видян на 4-и август, когато е пристигнал с автобус от Германия. От същия ден 26-годишният младеж е в неизвестност. На 16 август Статев е обявен за общонационално издирване.

От година и половина Галин живее в Германия, където учи приложна математика. Последното му идване в родината е било по Нова Година. С родителите си се е свързал на 1-и август и оттогава нямат контакт. На 7-и август семейството му вижда снимка на Галин във Facebook.

Оттогава няма никакъв контакт с Галин. 

Притеснени от липсата на информация, родителите му успяват да влязат в личния му мейл и разбират, че се е прибрал в България, за да започне нова работа в София от началото на август. С това близките му си обясняват и новото начало, за което говори Галин. Веднага подават сигнал в полицията, но резултат няма. Така баща му решава да попита местните полицаи дали са поискани записите от охранителните камери на автогарата в София, за да се види как е пристигнал Галин, посрещнал ли го е някой. Те му отговорили, че няма как да казват на колегите си в София как да работят. Родителите подават жалба, а полицията го обявява за национално издирване.

"Много вярвам, че ще има щастлив край цялото издирване", коментира учителката му по математиката в гимназията Боянка Савова.

На Нова година Галин спазил традицията и се обадил на учителите си да им честити празника, похвалил се, че е отслабнал и че е започнал да ходи на планина.

Родителите му не допускат версията Галин да е решил да се скрие от тях и да започне нов живот, защото е споделял всичко с тях.

Галин е възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Има диплома за бакалавър от Масачузетския технологичен институт. Сега завършва магистратура по приложна математика в Мюнхенския технологичен университет.

От Централната автогара съобщиха за NOVA, че са оказали съдействие на полицията и са предали записите от охранителните камери от деня, в който Галин е изчезнал. Издирването продължава, а апелът е към всеки, който разполага с допълнителна информация за местонахождението му, да помогне за издирването като се обади на телефони 112 или в най-близкото районно управление на МВР.