Допълнителни мерки за сигурност срещу "чакалите" в пострадалите от земетресението провинции

Допълнителни мерки за сигурност срещу появилите се мародери, наричани на италиански "чакали", са предприети в двете най-пострадали от бедствието провинции - Риети в областта Лацио и Асколи Пичено в областта Марке.

Във всяка от тях са допълнително изпратени по сто служители от Националната полиция и военнослужещи от Карабинерните войски.


Първият арестуван мародер е 44-годишен италианец. Той пристигнал с влак от Неапол още в деня на земетресението. Карабинерите са го заловили на местопрестъплението, когато се опитвал да насили вратата на жилище. Използваната за взлома отвертка се превърнала в хладно оръжие, с което е бил наранен един от военните полицаи. 

Задържани са трима младежи роми, които се движели между развалините с подозрително натъпкани раници. Те привлекли вниманието на имигрант перуанец, който помагал в спасителните работи, и той алармирал карабинерите. Раниците се оказали пълни с крадени вещи, а ромите пристигнали в района само пет часа след земетресението.


Военни полицаи спасили италианец, който щял да бъде линчуван от местните жители. Мародерът се представял за инженер и носел куфар, пълен с плячкосани вещи.

"Проверяваме всеки, който се движи по улиците, особено нощем. Опитът, който имаме от Л'Акуила (административен център на областта Абруцо, най-силно пострадал от земетресението през 2009 г.), ни показва, че "чакалите" пристигат най-вече няколко дни след бедствието, когато обстановката се е поуспокоила," поясни Лаура Пратези, която е главен координатор на криминалната полиция в провинция Асколи Пичено, цитирана от БТА. 

Друг свързан със сигурността проблем са измамниците, които по електронен път се опитват да събират "дарения за пострадалите". Най-често това става чрез Фейсбук или мобилната апликация WhatsApp. Например, Асоциацията за осиновяване на деца от разстояние (Action Aid), отправя горещи апели, но не обяснява каква е нейната роля и как ще се използват събраните средства. Същото важи и за организацията "Сътрудничество за развитие на най-бедните страни" (CEVIS), която в случая иска да "помага" на една от седемте индустриално най-развити страни в света.


Отново бе спазена традицията след всяко природно бедствие в Италия да се намесва магистратурата. Прокуратурата в Риети започна разследване за предумишлена катастрофа. Целта е да се установят причините не просто за срутването, а буквално за натрошаването на новопостроени сгради, които би трябвал да са издигнати съгласно изискванията за сеизмична сигурност. 

Главният прокурор Джузепе Сайева и неговата заместничка Кристина Камби са извършили огледи наместо и са разпоредили запечатване на развалини, за да бъдат подложени на лабораторни анализи, които да установят дали строителството на новите сгради е било извършено с упадъчни, тоест износени или престояли, материали. Засега разследването се води срещу неизвестни извършители в очакване на съдебни жалби от страна на пострадали граждани и общини.