Властите могат да ограничат свободите само при риск за обществения ред, гласи решението

Спряха забраната на буркините във Франция. Административният съд реши, че временно преустановява тази забрана, наложена от редица кметства.

Буркините са своеобразни костюми за къпане, които ползват предимно жени, изповядващи исляма. Над 20 града, предимно по френската Ривиера, забраниха използването им, което доведе до голям дебат.

По темата

В решението си съдът казва, че забраната на буркините "очевидно и сериозно нарушава основни свободи на гражданите". Засега спирането на забраната е временно, като окончателно решение са очаква по-късно. Плажните костюми за цяло тяло предизвикват много спорове, в които активно участват всички политически партии. А забраната им доведе дори до спорове между министрите в правителството.

Френската полиция обикаля плажовете, сваля буркини на жени (СНИМКИ)

"Тази дума - "буркини" - идва от комбинацията на бикини и бурка. А това за мен е символ на заробването на жените'', заяви премиерът на Франция Манюел Валс. 

"Няма връзка между атаките на терористите от ИДИЛ и облеклото на жените на плажа. Това е принципен проблем. Забраните карат хората да мислят, че има връзка между двете неща", контрира министърът на образованието на Франция Наджат Вало-Беласкем.

Френски съд определи забраната на буркините като "необходима"

И докато политиците спорят, по улиците на Париж и по плажовете на Франция, сякаш цари по-голямо единодушие.

"Ако някой до мен носи буркини, наистина не ме интересува", коментира Жулиен, жител на Тулуза.

Въпреки това споровете продължават. Минути след излизането на решението на съда, кмет от Корсика каза, че няма да се съобрази с него. А бившият президент Никола Саркози призова буркините да бъдат забранени в цяла Франция.

В решението си съдът казва, че забраната на буркините "очевидно и сериозно нарушава основни свободи на гражданите." Засега спирането на забраната е временно, като окончателно решение са очаква по-късно. Плажните костюми за цяло тяло предизвикват  много спорове, в които активно участват всички политически партии. А забраната им доведе дори до спорове между министрите в правителството
.