Как да търсим правата си по време на почивка?

„Успоредно със сигнала, който е постъпил при Вас, в нашата комисия също е постъпила жалба срещу този хотел. Ние вече извършихме проверка в този хотел. Установихме, че това място за настаняване е най-ниско катигоризирано – така наречения апартамент за гости с една звезда. Проверката беше направена миналата седмица. Ще наложим санкция за нелоялна търговска практика може да достигне до 30 000 лева”, заяви в студоито на „Здравей, България” председателят на Комисията за защита на потребителите инж. Димитър Маргаритов. Повод за изказването му стана сигнал, получен в „Моята новина” относно нелоялна практика в един от хотелите по морето.

По темата

Димитър Маргаритов обаче подчерта, че такива случаи не трябва да слагат щампа върху цялостния туризъм у нас. Причината – Комисията за защита на потребителите е извършила около 3000 проверки по Черноморието и само в 7-8% от тях са констатирани нарушения.

„До няколко дни всичко това да бъде приключено със санкции – до 30 000 лева че са се рекламирали като хотел, а са само къща за гости. Когато предлагаш ол инклузив, трябва да имаш категоризация и на ресторанта. В такъв случай би се стигнало и до затваряне на обекта. За нарушения – липса на цени, може да наложим глоба от 1000 до 3000 лева”, категоричен бе Маргаритов.

Потребителят трябва да формира съзнанието на европейски гражданин и веднага да сигнализира на Комисията за защита на потребителите, смята той.

„Имаме дежурни екипи, които в почивните дни проверяват сигнали, постъпили на телефон 0 700 111 22, както и на нашия сайт, където могат да бъде прикачван снимков материал. Имаме и приемни лятото по морето, а зимата – в планинските курорти”, каза още председателят на Комисията за защита на потребителите инж. Димитър Маргаритов.

А как вървят проверките преди първия учебен ден?

„Извършваме проверки както по магазините, така и в интернет пространството. Следим за опасни стоки, учебните пособия. Най-вече следим за продажбите на лични карти и бележници. Върху тях има посочена цена и търговците нямат право да завишават цената или да задължават потребителите да ги купуват в комплект или само ако са с подвързия”, категоричен бе инж. Димитър Маргаритов.

Целия разговор гледайте във видеото.