Мярката ще важи само за част от центъра и ще влезе в сила след около месец

По темата

Спешна среща заради бежанците в Харманли. Държавата започва да търси нови терени и сгради в страната за настаняване на мигранти, защото центровете вече са препълнени. Защо главният секретар на МВР изненадващо пристигна в Харманли и какви са мерките на управляващите за справяне с бежанската вълна.

Все още не е ясно къде ще бъдат изграждани новите центорове от затворен тип, където ще се настаняват чужденците докато се изясни статута им. Най-вероятно това ще са бивши казарми и училища. От тях мигрантите няма да могат да излизат. Съвсем скоро така ще се случи и тук в бежанския център в Харманли. След днешната среща е взето решение половината от лагера да бъде превърнат именно в център от затворен тип.

Днешната среща в Харманли идва дни след като градът се вдигна на протест с искане бежанците да стоят заключени зад оградата. Решението - до месец в половината от центъра ще са настанени мигранти, които няма да могат да излизат навън. Това ще са бежанците с провинения.

„Нарушения има тогава, когато се внася алкохол, когато самоволно се отлъчват, когато са заловени на територията на граничната бразда”, разказа председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

„Всичко ще бъде много по-добре, по-спокойно и ще бъде, както си е било без тях”, на мнение е Тодор Георгиев.

„Да не правят само бели на тукашните”, казва Кичка Георгиева.

Новината предизвика недоволство у бежанците и страх от агресия вътре в лагера.

„Всички тези хора тук са от различни националности и има много проблеми. Често се случва да се искат пари от другите и да има тормоз. Често излизаме навън, за да избягаме от това. А и да си пазаруваме”, казва Абдула Мохамеди.

Абдула е от Афганистан. Дошъл преди дни и иска да отиде в Холандия.

„Ние сме хора и българите са хора. Защо се струхуват от нас? Ние бягаме от тероризма, не идваме да го правим?”, пита Абдула Мохамеди.

След последните инциденти в лагера охраната и вътре, и в града е засилена. Предстоят промени в закона, които ще позволят към министерството да работят охранители.

„Именно с такива лица ще бъде обезпечена охраната на центъра на Държавната агенция за бежанците в Харманли”, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

А за нови центрове към дирекция Миграция се оглеждат няколко терена. От МВР обаче отказаха да уточнят къде се намират те.

„Миграционните ни центрове към момента са запълнени на 100%”, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

Затова и част от съществуващите ще бъдат разширени. Един от центровете, който вероятно ще бъде разширен, е този в съседния Любимец, където сега броят на настанените е дори по-голям от капацитета му.

Репортер: Димитър Иванов