Премиерът поиска прокуратурата да провери продажбата на терена

Трус в управлението заради скандалната сделка за Царските конюшни в София.  От ГЕРБ поискаха оставката на областния управител Веселин Пенев, а БСП - тази на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.  

По темата

След като първоначално заяви, че няма намерение да си подава оставката, в крайна сметка в края на деня Веселин Пенев реши да се оттегли от поста, а премиерът Бойко Борисов прие оставката му. 

До тук се стигна след разкритията на левицата, че 7 и половина декара в идеалния център на столицата са продадени на безценица. След един ден политическо мълчание по темата, тази сутрин премиерът Бойко Борисов издаде заповед за проверка на спорната продажба и заяви, че не е знаел за сключването й. И дори се закани.

 „Ако се установи нередност на сделката, каза, че очаква областният управител да си подаде оставката. Ако не си я подаде, той ще му я поиска”, обясни министър Румяна Бъчварова.

Думата „оставка” стана най-употребяваната в остатъка от деня. „Изцяло подкрепяме премиера за искането Реформаторският блок да оттегли сегашният областен управител”, заяви в парламента Цветан Цветанов и напомни, че Веселин Пенев е бил предложен от Радан Кънев. 

Всъщност Веселин Пенев е излъчен от Народна партия Свобода и достойнство – партньор в Реформаторския блок с лидер Корман Исмаилов. Но според БСП отговорността за целия скандал е преди всичко на управляващите. 

ГЕРБ няма как да излязат чисти от тази работа. Изобщо да не се правят, че не знаят за какво става дума”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Преди сделката Веселин Пенев бил пратил писма на 3 министерства. И според БСП едно от тях - МВР му дало зелена светлина да продава царските конюшни.

„Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител, ние искаме оставката на вицепремиера Бъчварова, която излъга и е съучастник в сделката”, заяви Нинова. 

Отговорът на Бъчварова не закъсня. „Много грозно. Много грозно и недостойно поведение. Тълкуванието е съвсем в стила на тези, които празнуват 9 септември”, заяви тя. 

Вярното тълкувание било, че с писмото си Бъчварова просто поискала областната управа да отърве МВР от сградите му на въпросния терен, защото отдавна нямало нужда от тях. Другите две министерства пък препоръчали на областния управител имотът да не се продава. 

Борисов вече взе решение да даде сделката на прокурор, защото имало достатъчно събрани  тревожни данни около нея.  От Реформаторския блок и днес запазиха мълчание по темата. 

По-рано през деня Пенев заяви:  „До момента, в който няма установено нарушение аз оставка няма да дам и това беше разговора с премиера”. По думите му полза от терена така или иначе няма.  80%  от него били застроени с 40 сгради. 

„От това не е загубила нищо държавата  по простата причина, че не е имала възможност с този терен да се направи каквото и да е било друго”, твърди Пенев. Не стана ясно обаче защо ако теренът е безполезен, някой дава за него 650 000 лева. 

Пенев разясни още, че казусът е от 2005-та година. Тогава министър на регионалното министерство е Асен Гагаузов. Именно с негов подпис били продадени 16% от терена. Сега с друг подпис - този на областния управител на София е продадена земята под всички сгради от бившите царски конюшни. Проверката, поискана от премиера се очаква да приключи до 30-ти септември.

По темата работиха Калина Влайкова и Мия Димитрова