Броят им е над 520, заяви Томас де Мезиер

"Готовите за насилие ислямски екстремисти в Германия са повече от всякога досега". Това заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер в публикувано днес интервю за в. "Билд", предадoха БТА и ТАСС.

"Става дума за лица, за които фактически е потвърдено, че може да извършат сериозни престъпления по политически мотиви. Броят им е над 520, по-висок от всякога досега", каза министърът. Той добави, че органите на реда са установили и близо 360 лица, които може да подпомогнат екстремистите, замислящи атентати.

Де Мезиер подчерта, че в момента терористична заплаха представлява и евентуалното проникване на престъпни групи от чужбина в страната, и възможните действия на единични фанатици. Последните "се радикализират в резултат на ислямистката пропаганда в мрежата

По темата

или попадат под влиянието на радикални проповедници", поясни той.

Расте броят на радикализираните млади мюсюлманки в Германия, предупреждава федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана днес от в. "Нойе оснабрюкер цайтунг".

Ресорният отдел на службата все по-често получава молби за консултация във връзка с религиозна радикализация на момичета и млади жени. По-рано представителките на слабия пол бяха една четвърт от всички радикализирани, а през 2015 г. те са вече почти половината случаи. 

"Тенденцията продължава и тази година", посочва за изданието миграционната служба. От 2012 г., откакто работи нейната "гореща линия", във ведомството са получени общо над 2500 обаждания във връзка с такива случаи.

Сред радикализираните има вече и 13-годишни момичета, а възрастта им продължава да пада. За разлика от момчетата, при тях тези неща често стават незабелязано за околните, посочва Михаел Кифер от Института за изследване на исляма в Оснабрюкския университет. Според него вече "може да се говори за радикализация в детската стая".