Това стана на церемония в Хелзинки

Финландия и САЩ подписаха днес двустранна декларация за намерение за задълбочаване на военното сътрудничество, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. 

Това стана на церемония в Хелзинки. Своите подписи поставиха американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк и финландският министър на отбраната Юси Нинистьо. 
Нинистьо заяви, че декларацията подчертава приемствеността в отношенията между Финландия и САЩ.

По темата

"Тя обхваща различни сфери на военното сътрудничество и има характер на пътна карта за бъдещето", обясни той пред журналисти. 

Финландският министър на отбраната подчерта, че документът не съдържа никакви конкретни ангажименти в тази сфера и не е споразумение. 

Вашингтон и Хелзинки вече си сътрудничат в областта на отбраната чрез съвместни военни учения по море, въздух и земя. Правно необвързващата декларация цели да задълбочи тези връзки чрез обмен на информация, съвместна изследователска дейност в сфери като киберотбраната и обучение на личния състав.

През юни съседна Швеция също подписа подобна декларация със САЩ, припомня АП. По-рано тази година двете страни сключиха аналогични пактове за сътрудничество в областта на отбраната и с Великобритания. Швеция и Финландия не са членове на НАТО.