Изказването дойде след консултациите при президента

"Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство. Нека Плевнелиев

По темата

и новоизбраният президент седнат и направят кабинет". Това заяви Бойко Борисов, който в началото на седмицата депозира оставката си в Народното събрание. 

Изказването дойде след проведени консултации с президента Росен Плевнелиев. 

Той уточни, че това са рутинни консултации, които трябва да се проведат с всички представени в парламента партии. 

 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ ПЛЕВНЕЛИЕВ И БОРИСОВ

"Сега дават само самолети, които излитат. Ще дойде време, когато ще дават купчините желязо. Господин Радев си пожела цялата власт и сега Господ му я даде - каквото иска може да прави без никаква съпротива и без никаква опозиция. Защо БСП да не носят цялата отговорност сега, да си направят правителство", каза още Борисов.

Същевременно, Борисов каза, че няма намерение да иска оставката на кметове от ГЕРБ след изборната загуба.

На въпроса дали смята референдума за опасен, той отговори: "Какво да кажа сега, след като 2,5 милиона души са го одобрили. Това, което са надробили всички политически сили, трябва да си го изсърбат сега. Затова ние сме "за". 

"По Конституция тези консултации с президента Росен Плевнелиев ни се полага. Три години бяхме в същата хипотеза. Никога не съм казвал, че кметовете ще си подават оставките. Не искам да участваме в съставянето на служебно правителство. Плевнелиев и Радев да седнат и да направят служебно правителство и да ходим на предсрочни избори. Но сме предложили бюджета да се приеме. Приемам спокойно тази ситуация. Даже смятах, че това ще стане още на местните избори", коментира още Бойко Борисов след консултациите при президента.

Припомняме, че дотук се стигна, след като премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството след балотажа на президентските избори. Причината - кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева загуби от ген. Румен Радев.

Радев: Вотът даде отрицателна оценка на властта (ВИДЕО)

По закон, след оставката на кабинета започват консултации между лидерите на водещите парламентарни партии и президента Росен Плевнелиев. Първи на "Донудков" 2 бяха поканени от ГЕРБ. 

Политически совалки в последния ден на кабинета „Борисов 2”

"От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в НС на правителството на Бойко Борисов, оттук нататък президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връчването на проучвателния мандат.

В днешната консултация с вас ще дебатираме дали е възможно в настоящето НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните дати за предсрочни избори и трето - какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание. Целта ни е политическата криза да не прерасне в парламентарна и да не се стига до оставка и на Народното събрание", заяви президентът Плевнелиев в началото на консултациите с ГЕРБ.

26 март – първата възможна дата за предсрочните избори

Още в нощта на изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще върне връчения му от държавния глава мандат за съставяне на кабинет. От БСП също са категорични, че няма да съставят правителство. 

Ако всички партии откажат, ще се стигне до назначаване на служебно правителство.

След консултациите с парламентарните сили президентът Росен Плевнелиев ще свика извънреден КСНС.

Какво представлява мажоритарният вот?

Преди дни президентът Росен Плевнелиев вече отправи искане до Конституционния съд за тълкуване - дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание. По този въпрос съществуват различни мнения. Първата теза гласи, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство. Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.