Ако всички партии откажат, ще се стигне до назначаване на служебен кабинет

След оставката на кабинета - започват консултации между лидерите на водещите парламентарни партии и президента Росен Плевнелиев.

Първи на "Донудков" 2 са поканени от ГЕРБ. В 9:30 часа премиерът в оставка Бойко Борисов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов влязоха в сградата на президентството, където ще се проведат консултации с президента Росен Плевнелиев. 

ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА: Кой ще управлява България до предсрочния вот?

"От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в НС на правителството на Бойко Борисов, оттук нататък президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връчването на проучвателния мандат. В днешната консултация с вас ще дебатираме дали е възможно в настоящето НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните дати за предсрочни избори и трето - какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание. Целта ни е политическата криза да не прерасне в парламентарна и да не се стига до оставка и на Народното събрание", заяви президентът Плевнелиев в началото на консултациите с ГЕРБ.

Още в нощта на изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще върне връчения му от държавния глава мандат за съставяне на кабинет. От БСП също са категорични, че няма да съставят правителство. Двамата бяха посрещнати от Плевнелиев с "добре дошли" и ръкостискане.

Ако всички партии върнат връчения им мандат и откажат да съставят кабинет, ще се стигне до назначаване на служебно правителство.