Любомир Трайков е карал и пиян

Пловдивският съд остави за постоянно в ареста шофьора, предизвикал катастрофа с три жертви на 18 ноември. Прокуратурата ще промени обвиненията срещу 26-годишния Любомир Трайков за убийство на пътя по непредпазливост. Известно е, че той е карал и пиян. 

По темата

В съдебната зала днес дойдоха десетки близки на жертвите, които настояха за справедлив процес и ефективна присъда за виновника. Колата, управлявана от него, се ударила в автомобила, в който пътували четирима души. Двама от тях, включително баща на три деца, загинаха на място.

В понеделник стана ясно, че е починала и 23-годишна жена, която беше в кома, с множество политравми, фрактура на черепа и на корема. Лекарите са се бориха за живота ѝ в продължение на 10 дни.

Миналия понеделник Окръжният съд в Пловдив освободи Любомир Трайков под парична гаранция от 15 000 лева, което решение предизвика протести в града. 

"Съжалявам за цялата ситуация, която се разви и за жертвите, които има от инцедента. Готов съм да си понеса последствията", каза обвиняемият Любомир Трайков. 

"Той няма да извърши ново престъпление и няма да укрие", на мнение е адвокат Петър Михайлов. 

Любомир Трайков дойде в съда спокоен с двамата си адвокати, но час по-късно излезе от съдебната зала с белезници на ръцете. Съдът разпореди да бъде веднага задържан.

"Което означава, че отменяме определенето на Окръжния съд и вземаме мярка за неотклонение „задържане под стража“. Нашето определение е окончателно", заяви Веселин Ганев, съдия в Апелативния съд в Пловдив. 

Основният мотив на съда да задържи младежа, е че вече има трета жертва при катастрофата. Вчера стана ясно, че в болницата е починала 23-годишната студентка Полина Караиванова. Съдът отчете и фактът, че шофьорът е бил пиян и високата му скорост.

"Скоростта е 94 километра според компютъра на автомобила, но те първа ще бъде изговнета авто-техническата експертиза, която ще даде отговорът на този въпрос", заяви Владимир Янков, прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив. 

Докато вътре течеше процесът отвън протестираха над 50 близки и приятели на Виолета Стоянова, която също загина при катастрофата.

"Корнелия не дойде на протеста. Тя прости на Любомир и ден по-късно върна помощта му от 3 хиляди лева. Приятелите на Виолета обаче си тръгна от съда смирени", коментира съпругата на Атанас. 

"Радвам се много. Така трябва да е с всички, които причиняват вреда", каза Мира, приятелка на Виолета. 

Репортер: Благой Бекриев