ГЕРБ обявиха, че ще може да подкрепят правителство на друга партия

Във вторник членовете на Консултативния съвет за национална сигурност се събраха, за да обсъдят aктуалната политическа обстановка в страната и да поговорят за това дали е възможно съставянето на ново правителство в рамките на това Народно събрание. 

По темата

ГЕРБ и БСП са категорични, че кабинети няма да правят и избори напролет трябва да има, а президентът Росен Плевнелиев, Патриотичният фронт и Реформаторите смятат, че в това Народно събрание все още има живот и мандат за съставяне на правителство може да бъде реализиран. 

"Лично аз до последно ще се боря да намарим начин да продължим да работим в рамките на това Народно събрание", обясни държавният глава Росен Плевнелиев. 

По процедура президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство първо на ГЕРБ и БСП, които вече заявиха, че ще върнат мандата. Въпросът е при кого ще отиде третият мандат. 

"Трябва да се търси вариант за използване потенциала на парламента и евентуално съставяне на ново правителство с десноцентристки акцент" , заяви след заседанието на КСНС съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Хората, които преди две години не искаха да участват във властта, но подкрепяха правителството са Патриотите. Те са и най-уверените днес, че ще правят кабинет, ако получат мандат от президента, а президентът даде знак, че такъв сценарий е възможен. 

 "Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисъл, допълнителни консултации и разговори - на тези, които най-много гарантират и по най-ясен начин поемат ангажимент, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, категоричен беше държавният глава Росен Плевнелиев.

От  ГЕРБ намекнаха, че може да подкрепят правителство на друга партия в рамките на този парламент.  

"Ние преди две години предложихме коалиция на Реформаторския блок, предложихме и на Патриотите. Те казаха тогава "Ние няма да влизаме, не искаме да участваме във властта, ще подкрепяме определени решения".  Това им го дължа и аз, ако решат те да направят правителство", заяви Бойко Борисов днес. 

От БСП пък бяха категорични, че трябва да се върви към предсрочни избори и дори предложиха и дата - 26 март 2017 година. "Ако трета политическа сила получи мандат и направи опит за съставяне на правителство, ние ще останем опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че  доверието в него е изчерпано и трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на заседанието на КСНС.