Матео Ренци призна поражението си на референдума за конституционна реформа

Политическа криза в Италия. Премиерът Матео Ренци подаде оставка, след като загуби инициираният от него референдум за промяна на основния закон на страната. 

Почти 60% от гласувалите отхвърлиха реформата на конституцията и посочиха вратата на Ренци, който заложи политическата си кариера на успеха й. Шамарът беше звучен, тъй като избирателната активност от почти 70% е рекордна за референдум и беше тест за правителството му. Резултатът заплашва не само стабилността на Апенините, но вся смут в цяла Европа. 

Окончателното преброяване на бюлетините даде категорична победа на противниците на референдума, които още през нощта започнаха празненства по площадите. Матео Ренци пое цялата отговорност за неуспеха и обяви веднага оставката си, която днес ще връчи на президента. 

По темата

"Поемам пълна отговорност за провала. Когато загубиш, не можеш да се преструваш, че нищо не се е случило. Опитът на моето правителство приключва тук. Отговорилите с "не" спечелиха по много убедителен начин. Поздравявам лидерите на кампанията срещу референдума и се надявам, че ще работят добре за интересите на Италия и италианците", каза Ренци.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

“Загубих и го заявявам високо и ясно, въпреки че имам буца в гърлото, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля и ви моля да повярвате, че направих всичко, на което съм способен на този етап. Исках да паднат местата на сенаторите, но падна моето място”, коментира още Ренци.

Въпреки своите 65 правителства за последните 70 години, Италия е третата икономическа сила в еврозоната. Поредната криза е безпрецедентна, защото няма ясно изразен победител сред противниците на Ренци.

Очертават се три сценария - настоящето мнозинство в парламента да формира кабинет, съставяне на служебно правителство или спешно предсрочни избори за каквито настояват антиевропейски настроените популисти като Бепе Грило и ксенофобската Северна Лига. Популисткото Движение "Пет звезди" заяви, че е на път да управлява Италия. Движението, оглавявано от комика Бепе Грило, беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от него конституционни промени. Той приветства заявлението на Ренци, че ще подаде оставка и призова за незабавни предсрочни избори.

"Сбогом, Ренци. Демокрацията победи, главният победител са италианците. Сега -бързо гласуване. Новото изборно законодателство трябва да бъде прието за седмица", написа Грило в своя блог.

Европа гледа със затаен дъх и се опасява от ефекта на доминото за популистката вълна в Европа и икономическа нестабилност, а еврото вече бележи загуби на финансовите пазари. И все пак Италия не е Гърция и не е задлъжняла с риск от фалит. Малко вероятно е излизане от еврото, тъй като болшинството италианци са против и все още са силно проевропейски настроени.

Европейската комисия не вижда заплаха за европейската икономическа стабилност след италианския референдум. “Нестабилността на пазарите в подобни случаи е временно явление и не се отрязава на финасовата ситуация на континента дългосрочно и фатално”, коментира говорителят на институцията Маргартис Шинас. “Италианският реферндум беше за промени в националната конституция и не може да се счита за антиевропейски”, уточни той.

Репортер: Антоанета Николова